Pondělní zamyšlení

S příchodem privátních cloudů, virtualizace, veřejných cloudových aplikačních služeb či služeb platformních se zdá, že udržet si v nových „softwarově definovaných“ prostředích přehled bude stále těžší.  Proto nám pohled, který v minulém týdnu na pražském semináři nabídl viceprezident Gartneru Yefim V. Natis, přišel velmi osvěžující. Najednou to vše dávalo smysl.

Natis připomněl, že aplikační architektura se od sedmdesátých let vyvíjela tak, že postupně oddělovala základní funkce – na počátku byly monolitické aplikace zahrnující uživatelské rozhraní, byznys logiku a data. Právě data se oddělila v osmdesátých letech jako první, následovalo oddělení byznys logiky a uživatelského rozhraní. Zásadní změna přišla po roce 2000 s konceptem SOA – architektura orientovaná na služby přidávala právě ony opakovatelně využitelné služby napojené přes „služební“ API. Organizací, které dokázaly své aplikační prostředí plně transformovat podle SOA modelu, ale nebylo velké procento – jednak díky náročnosti a závislosti na starších aplikacích, ale také díky nástupu webu, e-commerce, webových aplikací a cloudu, které vyžadovaly v mnoha směrech odlišné uchopení a představovaly problém při napojování na interní data a byznys logiku.

A právě tady se ukazuje obrovská výhoda „virtualizačního rozhraní“, jak Natis nazývá ony softwarově definované oblasti (infrastrukturu, sítě, úložiště a další). Díky nim je možné uvažovat o konceptu softwarově definované SOA, která používá vnitřní API pod tímto rozhraním a vnější API nad ním. V čem je kouzlo tohoto přístupu? Například v tom, že je možné mnohem snáze podporovat mobilní platformy, zpřístupnit vybraná data či funkce obchodním partnerům, vytvářet a také „ukončovat“ aplikační zákaznické služby, aniž je třeba neustále zasahovat do vnitřní informační podnikové architektury.

Jako příklad uvádí Natis společnost Netflix, která se už dříve „blýskla“ svými nápady v oblasti velkých dat (například analýzy toho, co lidé v seriálech sledují, a následné zadání scénáře remake House of Cards podle těchto výstupů). Ta jde v oblasti externích API ještě o krok dál. Nejenže je vytváří, ale nabízí svým obchodním partnerům nástroje a dokumentaci, s nimiž si je mohou upravit či vytvořit nová a na nich budovat zcela nové typy služeb využívajících obsah šířený Netflixem.

Zaujal vás koncept softwarově definované SOA, nebo vidíte budoucnost EA (Enterprise Architecture) v něčem jiném?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....