Daily Archives: 27.11.2018

Ve Spojených státech zaznamenaly e-shopy rekordní Cyber Monday. Poslední listopadové pondělí došlo k meziročnímu nárůstu tržeb o 19,3 procenta na nový rekord 7,9 miliardy dolarů. Objem transakcí přes smartphony pak vzrostl o 55,6 procenta. Informace přinesla společnost Adobe.

Na Facebooku se objevila chyba, která některým uživatelům zobrazovala starší, přečtené zprávy jako nepřečtené. Na čemž by nebylo nic špatného, kdyby lidem znovu nezačaly přicházet zprávy od již zesnulých přátel. Chyba se projevovala pouze náhodným uživatelům a týkala se náhodných zpráv.

Téměř dvouapůlhodinový výpadek zaznamenala poslední listopadové úterý v podvečer slovenská Tatra banka. Důvod zatím není jasný, nicméně v průběhu výpadku nemohli zákazníci banky realizovat platby kartou ani přes internetové bankovnictví.

Český startup Dáme jídlo, specializující se na dodávky jídla z restaurací, má nového výkonného ředitele. Na místo Jana Matějů přichází Filip Fingl, dosavadní strategický ředitel Mall Group a také investiční manažer Rockaway. O dalším působení Matějů informace nemáme.

V americkém herním studiu Bethesda pracuje český programátor Adam Konrád, který zde pomáhá vyvíjet hry jako Doom, Wolfenstein či Fallout. Do řad společnosti se dostal vlastně náhodou, tehdy, když její vlastník ZeniMax Media koupil Konrádova původního zaměstnavatele, firmu Escalation Studios.

Šéf Amazonu Jeff Bezos společně s dalším užším vedením firmy bývají často obviňováni z vysokých nároků na zaměstnance včetně kontroverzních požadavků na pracovištích, nicméně právě Bezos se teď ukázal v lepším, filantropickém světle. Ze svého fondu Day One, který založil společně se svou ženou MacKenzie, rozdělil 97,5 milionu dolarů mezi 24 organizací 16 států USA, věnujících se boji proti bezdomovectví.

Jak zjistila Irská komise pro ochranu dat, sociální síť LinkedIn zřejmě zneužila 18 milionů e-mailových adres svých uživatelů k cílené kampani na Facebooku. Ta měla za cíl ukazovat těmto náhodně vybraným lidem různé informace včetně výzev k vytvoření profilu. V rámci EU ovšem podobný postup porušuje GDPR. LinkedIn v současnosti patří Microsoftu.

Zaměstnanci Googlu se ve velkém stavějí proti cenzurované verzi prohlížeče s kódovým označením Project Dragonfly (Vážka), kterou firma vyvíjí na zakázku čínské vlády. Tisíce zaměstnanců projekt kritizují, někteří z nich dali na protest proti postupu svého zaměstnavatele výpověď. Celé 4 tisíce pracovníků Googlu pak podepsaly petici za ukončení veškeré spolupráce s Pentagonem, především co se týče projektu Maven, v jehož rámci americký gigant vyvíjí inteligentní naváděcí systémy pro drony.

Odečty energií v domácnosti se doposud provádějí převážně lokálně, což znamená být v určenou dobu doma a pustit si domů pracovníka elektráren či vodáren. Pokud projde současný návrh legislativy, mohlo by být do osmi let všechno jinak. V roce 2027 by tak mohly být odečty naopak pouze dálkové. Píše o tom portál Itbiz.cz s odkazem na údaje společnosti Enbra.

Společnost TopGis převzala uživatele řešení Cleerio vývojářské firmy Bio-Nexus. Hodnotu akvizice ani další detaily neznáme, nicméně díky nové dohodě získal TopGis přístup k více než šesti tisícům potenciálních klientů a stamilionovým obratům.