Daily Archives: 20.11.2018

Google chce k výsledkům vyhledávání ve svém vyhledávači přidat sekci komentářů, které by byly moderované a veřejně přístupné – a navíc by se mohl vyjádřit každý. Novinka je zatím testována jen při živých přenosech sportovních událostí a je k dispozici v nejnovější beta verzi aplikace Google Search pro Android.

Ministerstvo financí SR doposud neuzavřelo výběrové řízení na produkty a služby od Microsoftu, především na systém Windows a kancelářský balík Office. Nově bude stát tento software obstarávat na bázi předplatného. K soutěži, jejíž předpokládaná hodnota je více než 57,7 milionu eur s DPH, však přišla námitka. Zatím není jasné, kdo ji podal ani čeho se týká, hlásí Živé.sk.

V Budči u Zvolena nainstalovali rychlonabíječku na elektromobily, která dokáže nabít auto až na 400kilometrovou jízdu za 15 minut. Klasické nabíječky přitom podobný dojezd slibovaly až po hodinovém nabíjení.

Sociální platformy Facebook a Instagram postihly v úterý 20. listopadu globální výpadky. Podle portálu DownDetector se první problémy začaly objevovat brzy po poledni středoevropského času. Problémy hlásí uživatelé z východního pobřeží USA, z Brazílie či z Evropy včetně ČR a Slovenska. Portál Živé.sk hlásí, že výpadek může postihnout jen hlavní newsfeed Facebooku, který zobrazuje jen omezený, případně žádný obsah.

Na YouTube je teď možné sledovat filmy zdarma. V nabídce je přes sto titulů, k nimž patří například Terminátor, Rocky či Růžový panter 2. Bohužel Čechů se to zatím příliš netýká, uvidíme, zda se do budoucna podaří vyřešit situaci s autorskými právy.

Analytická firma IDC zmapovala stav trhu smartphonů v regionu EMEA za třetí kvartál, kdy zde došlo k meziročnímu navýšení hodnoty segmentu o více než deset procent. Prodalo se 89 milionů kusů smartphonů za 29,8 miliardy dolarů. Zatímco trhy Blízkého Východu či Afriky klesaly, západní i střední Evropa výrazně rostla.

TP-Link přináší na trh novinku v podobě Wi-Fi routeru Archer C6, který je určen hlavně pro domácnosti a malé podniky a podporuje dvě pásma ve standardu AC1200 či MU-MIMO. Kromě toho nabízí široké možnosti nastavení.

Portál Živé.sk se ptal jednotlivých institucí slovenské vlády, proč stát nevyužívá open source software zdarma a namísto toho vypisuje drahá výběrová řízení. Podle ÚPVII (Úřad místopředsedy vlády SR pro investice a informatizaci) je na jednotlivých organizacích [státu], jak si nastaví svůj požadavek na veřejné výběrové řízení. Bližší informace naleznete zde.

Na Slovensko přichází nová online banka 365, kterou vlastní Poštová banka a jejíž zvláštností je naprostá absence kamenných poboček. Banka by do pěti let chtěla získat 200 tisíc klientů. Zatím jich má 3 500 – ti se přihlásili do jejího beta programu na pozvánky.

Kurz bitcoinu v pondělí 19. listopadu poklesl na 13měsíční minimum, když se na směnárně Bitstamp prodával za 5 173,23 dolarů. Později hodnota kryptoměny o něco vzrostla na 5 270 dolarů.