Monthly Archives: Listopad 2017

Virtuální měna bitcoin dosáhla nové rekordní hodnoty – překonala 10 tisíc dolarů a blíží se k 11 tisícům. Analytici se ptají, kde je strop. Jiní, kdy to praskne. Každopádně je bitcoin v dnešní době asi nejrychleji rostoucí „komoditou“ a kdo si před lety zakoupil virtuální měnu za stovky nebo tisíce korun, je dnes miliardář.

Přesně před 45 lety (dne 29. listopadu 1972) vznikla první počítačová hra s názvem Pong. Na svědomí ji má firma Atari, která tak v podstatě odstartovala dnes miliardový byznys. V případě Pongu jde o jednoduchý simulátor tenisu, původně určený do hospod.

Skupiny KKCG (s fondem Springtide Ventures) a Rockaway Ventures zainvestovaly celkově pět milionů eur do startupu Techloop, což je pracovní portál zaměřený na oblast IT. Techloop investici využije na expanzi do dalších zemí Evropy.

Od příštího roku si prostřednictvím nedávno uvedeného chatbota projektu Smart Prague budete moci koupit kartu Lítačka (tedy využíváte-li pravidelně pražskou MHD). V současnosti má chatovací robot pouze průvodcovskou funkci při vyřizování Lítačky nebo prodloužení její platnosti.

Bývalý zaměstnanec společnosti SpaceX Sahil Gupta se nechal slyšet, že jeho exšéf Elon Musk je tím, kdo vytvořil virtuální měnu bitcoin. Ten to popřel. Virtuální měna bitcoin byla vytvořena neznámým vynálezcem, působícím pod pseudonymem Satoši Nakamoto.

Turecký vývojář Lemi Orhan Ergin objevil závažnou chybu v operačním systému Applu pro počítače Mac s názvem macOS Sierra High, která umožňuje přihlášení do administrátorského účtu v systému s uživatelským jménem root (bez hesla). Chyba se týká aktuální verze 10.13.1 i betaverze 10.13.2. Apple již na nápravě pracuje.

TP-Link přináší na trh dvojici novinek v podobě dvoupásmových mobilních routerů Archer MR400 a TL-MR3620 s podporou 3G/4G, které se liší především tím, že první z nich disponuje slotem pro SIM kartu, zatímco druhý musíte propojit s USB modemem.

Společnost Symantec uzavřela smlouvu o partnerství s AWS, přitom jiný partnerský kontrakt Symanteku se uskutečnil již v říjnu s Microsoftem. Zatímco jeho platformu Azure bude Symantec využívat pro distribuci svých bezpečnostních produktů, AWS bude mít na starosti většinu pracovní zátěže, respektive společnosti.

Skupina AB Group publikovala svoje hospodářské výsledky za svůj fiskální kvartál končící ke 30. 9. 2017, kdy její obrat činil 435 milionů eur, zisk po zdanění pak 3 miliony eur. Růst podpořila mimo jiné dceřiná distribuční firma AT Computers, která funguje na českém a slovenském trhu.

Microsoft a Tech Data posilují svoji spolupráci v regionu střední Evropy. Obě firmy uzavřely strategické partnerství, na jehož základě vznikne v Praze nové centrum podpory a na východě bude k dispozici platforma StreamOne. Smlouva je platná pro ČR, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Rumunsko.