Daily Archives: 1.10.2016

Společnost Facebook nemůže v Německu sbírat data uživatelů WhatsApp. Uvedl to komisař pro ochranu osobních údajů z Hamburku Johannes Caspar. O počínání sociální sítě, která nedávno jednostranně změnila podmínky používání chatovací aplikace v neprospěch uživatelů, se už zajímá i příslušný regulační úřad ve Velké Británii.

Česká mBank dosáhla v prvním pololetí nárůstu zisku před zdaněním o 159 procent na 258 milionů korun. V tomto čísle je zohledněn výnos z prodeje podílu v asociaci Visa Europe.

Matky českých finančních institucí posílají do ČR stále více svého kapitálu. Pět českých největších bank má v trezorech eura za cca. 177 miliard korun jen za loňský rok. Píše o tom portál E15.cz.

Německá banka Commerzbank se v rámci restrukturalizace chystá propustit asi pět tisíc lidí, což je zhruba 10 procent všech jejích zaměstnanců. Banka bude rušit divizi poskytování služeb středně velkým zákazníkům.

Evropská unie bojuje na internetu s tzv. Islámským státem. Spoléhá přitom na pomoc technologických a IT firem, kteří by jí mohli být nápomocni jak díky svému know-how, tak díky finančnímu zajištění. Oznámil to poradce koordinátora EU pro boj proti terorismu Peter Spoor.

Počet uživatelů operačního systému Windows 10 od Microsoftu se víceméně ustálil na 400 milionech. Toto číslo už příliš neroste, a to hlavně z důvodu, že koncem července už není možné si systém nainstalovat zdarma jako alternativu za starší platformy.

Švýcaři v referendu vyměnili zbytky svobody za bezpečí. Alespoň to vyplývá z předběžných výsledků referenda, ve kterém si odhlasovali povolení tajným službám sledovat jejich internetovou i telefonickou komunikaci. Informovala o tom agentura AFP.

Trhu v USA hrozí podle finančně-analytické firmy Casey Research nová bublina. Důvodem jsou velké útraty korporací (mimo jiné i technologických) na spekulativní obchody. Třeba Microsoft vykoupil za 40 miliard USD své akcie; Apple zas již tři roky vydává korporátní dluhopisy.

Internetová revoluce začíná stagnovat. Vyplývá to z průzkumu společnosti Adobe, který tvrdí, že u počtu nových uživatelů bylo dosaženo vrcholu a další lidé se k síti budou poprvé připojovat jen velmi pomalu.