Monthly Archives: Leden 2016

Sdružení ABSL publikovalo výsledky průzkumu trhu sdílených podnikových služeb. Ten v ČR za minulý rok generoval obrat 75 miliard Kč, tedy asi 1,5 % HDP s výhledem dalšího stabilního růstu. V ČR je v současné době 180 center sdílených služeb a více než dvě třetiny (64 %) plánuje expanzi - jedná se zjeména o větší centra s více než 500 zaměsnanci.

Doplněno 26.1. 2016 14.05:

Podle výkonného ředitele sdružení Jonathana Appletona poroste trh BPO / center sdílených podnikových služeb v letos v Česku o 30 % a v horizontu následujících pěti let lze pak očekávat celkový nárůst jeho velikosti na 3 až 4 násobek. Porostou jak centra poskytující sdílené služby "inhouse" (v rámci korporací, skupin, holdingů apod.), tak centra poskytující sdílené služby klientským modelem (ta v současné době v Česku představují zhruba pětinu trhu).

Nejpopulárnějšími destinacemi pro zřizování center sdílených služeb jsou Praha a Brno, které se na globálním žebříčku Tholons Top 100 umístily na 15. a 25. místě. Z průzkumu mimo jiné vyplývá že díky outsourcingu podnikových procesů lze v oblastech jako je personalistika, technická podpora či výzkum a vývoj lze ušetřit až 30 % nákladů. Hlavními provozovateli center sdílených podnikových služeb jsou v ČR společnosti sídlící v USA (31 %), na druhém místě  jsou firmy německé (12 %), třetí pak organizace se sídlem (HQ) ve Švýcarsku (9 %). Mezi hlavní faktory volby lokality patří vedle její všeobecné atraktivity zejména fyzická blízkost obsluhovaným zemím a jazyková vybavenost pracovní síly (angličtina + druhý evropský jazyk).

Bezpečnost, spíše než agilita či snižování nákladů, by podle analytiků Gartneru měla již za dva roky být hlavním důvodem pro přechod stále většího počtu organizací státní správy a samospráv směrem ke cloudovým službám. O bezpečnosti coby silném argumentu pro cloud (spíše než proti němu) se v poslední době hovoří poměrně často – podle vedoucího výzkumu Gartneru Neville Cannona je důvodem hlavně prostý objem peněz, které mohou velcí poskytovatelé na zabezpečení dát: „Řada cloudových poskytovatelů, jako...

Do dnešní půlnoci je ještě možnost registrovat se na dvoudenní konferenci "Jednoduché nebo složité IT", která začíná zítra v TOP Hotelu Praha. Akci pořádají itSMF Czech Republic a CACIO. Účastnický poplatek lze zaplatit kartou online, nebo na místě před začátkem konference.

Na konferenci se ve dvou dnech představí celkem 39 přednášejících, 28 přednášek. Cílem letošního ročníku konference je napomoci managementu v podnicích a ve veřejné správě řídit výkonnost organizace s podporou IT, a to s využitím nejlepších praktik, metod a technik oboru.

Na konferenci budou přednášet například JUDr. Jaroslava Strouhal z MVČR o „ICT státu a eGovernment v roce 2016“, prof. Ing. Jiří Voříšek, SCc. z VŠE v Praze o „Návrhu Národní strategie cloud coumputingu“ a Jiří Skála z GuideVision, promluví na téma zdali „Lze řídit složité IT prostředí jednoduše?“. Tématu bimodálního IT bude věnována přednáška Oldřicha Příklenka z KPC Group (zastoupení Gartner v Česku).  Budou prezentovány také 3 finálové projekty, přihlášené do soutěže o nejlepší itSM Projekt roku 2015.

Konferenci organizuje itSMF Czech Republic a Česká asociace managerů informačních technologií (CACIO). Návštěvníci se mohou těšit na dva dny nabité velmi zajímavými přednáškami. Partnery jsou GUIDEVISION, ALVAO, BiZZdesign, HewlettPackard Enterprise a RedHat, dále pak Devoteam, IBM, ICZ, O2 IT Services, CQS a KB Pojišťovna.

Černý rok PC, tak lze podle řady komentářů nazvat loňský vývoj na trhu osobních počítačů. V jeho posledním čtvrtletí došlo podle čísel, která minulý týden publikovali analytici Gartneru, k meziročnímu poklesu o více než osm procent. To je na tradičně silné poslední čtvrtletí skutečně tristní výsledek, šlo navíc o páté čtvrtletí v řadě, kdy světový trh PC klesal. Pokles byl nadto zaznamenán ve všech regionech, byť tempo se pochopitelně lišilo – například americký trh klesal meziročně...

V souvislosti s nástupem digitálního byznysu se nejčastěji hovoří o aplikacích v oblasti řízení vztahů se zákazníky (CRM, SCRM) nebo marketingu (marketingová automatizace) a pochopitelně analytiky, BI a velkých dat. Podniky a organizace by ale neměly zapomínat ani na tradiční „jádro“ tvořené většinou klasickými aplikacemi typu ERP – a v souvislosti s digitálními byznysem či nastupující algoritmickou ekonomikou by o nich měl managementu uvažovat způsobem, který odpovídá povaze jeho organizace a byznysu – s převažujícím důrazem na funkce administrativní nebo...

ČSOB Pojišťovna přichází na tuzemský trh s nabídkou pojištění internetových rizik pro koncové zákazníky - jedná se například o pojištění online nákupů, zneužití platební karty, zneužití identity, nebo poškození pověsti na internetu. Cena pro jednotlivce je 900 Kč za rok, rodinná varianta přijde na 1188 Kč.

Společnost Oracle plánuje v regionu EMEA nábor 1400 odborníků pro prodej cloudových řešení. Přibližně stovka míst by měla připadnout na Prahu (dalšími lokalitami budou Amsterdam, Dublin, Malaga, Dubaj a Káhira). Společnost bude hledat jak zkušené odborníky tak mladé kandidáty s praxí dva až tři roky. Oracle bude v souvislosti s tímto krokem v Praze otevírat i nové kanceláře.

Přestože se první sociální sítě objevily již před více než deseti lety, jejich skutečný boom začal až po roce 2007. Byl pochopitelně následován záplavou nástrojů a aplikací pro marketing a zákaznické služby v této oblasti. Jako první přirozeně začaly se sociálními sítěmi pracovat organizace oslovující koncové zákazníky. V roce 2011 na oblast B2C připadalo devět desetin investic do SCRM - především ve specifických odvětvích  také specifická odvětví, jako jsou média, hi-tech spotřební zboží, maloobchod, zábavní průmysl a turismus (podíl B2B se nicméně...

Zatímco česká digitální kotlina žila v uplynulém týdnu do jisté míry úniky premiérových e-mailů ze špatně zaheslovaného freemailového (!) účtu, technologický svět se věnoval především novinkám představeným na veletrhu CES. Ten přinesl (jako ostatně téměř každý rok) řadu zajímavostí – ať už jde o nová elektrická superauta (Faraday Future FFZero1), první pilotovaltený jednomístný dron (Ehang 184), ohebné OLED displeje o uhlopříčce až 18 palců (LG) nebo dokonce domácí automatický stolní mikropivovar (PicoBrew – cosi jako...

Na sklonku roku se vždy doslova „roztrhne pytel“ s nejrůznějšími předpověďmi pro ten následující. V předchozích týdnech jsme se podrobněji věnovali například klíčovým technologickým trendům podle analytiků Gartneru, nebo předpovědím v oblasti IoT. tentokrát jsme připravili cosi jako „digest“ z nejrůznějších zdrojů. Kromě Gartneru (k němuž se vrátíme závěrem) tradičně poměrně obsáhlé portfolio předpovědí vydávají také analytici společnosti Forrester. Pro příští rok mezi nimi jsou například rostoucí „vliv“ pacientů v oblasti péče díky digitálním technologiím, stoupající význam IoT ve firemní...