Daily Archives: 9.2.2015

Brněnské Vysoké učení technické má Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zaplatit pokutu ve výši jednoho milionu korun za chyby v zakázce na stavbu Výzkumného centra informačních technologií, vypsané v roce 2011. Vedení VUT pokutu zaplatí, nicméně zároveň s tím podá i žalobu ke Krajskému soudu v Brně, který se tak bude případem znovu zabývat.

Obětí hackerů se stala zdravotní pojišťovna Anthem, která je druhou největší zdravotní pojišťovnou ve Spojených státech. Společnost FireEye uvádí, že se hackerům povedlo dostat do databáze čítající osobní údaje 80 milionů lidí. Kolik údajů z tohoto množství se jim podařilo ukrást, není zatím jasné.

Španělská Telefónica oznámila ukončení fungování svého startupového akcelerátoru Wayra v České republice a v Irsku, kde skončila s podnikáním jakožto mobilní operátor. Uzavření akcelerátoru je prý strategickým krokem, neboť společnost by se ráda soustředila jen na trhy, kde provozuje svůj klíčový byznys.

Skupina Unicorn, která zahrnuje společnosti Unicorn Systems, Unicorn Universe a Unicorn College, ohlásila za rok 2014 meziroční růst tržeb o 13 % na 1,764 miliardy korun.

Marketingovou specialistkou P3 Logistic Parks byla počínaje lednem jmenována Ksenija Bezrodna, dřívější HP EG market development funds managerka pro region CEE ve společnosti Hewlett-Packard.

VMware představilo nové verze svých klíčových produktů - zejména vSphere 6, která nabízí řadu nových či vylepšených funkcí jako jsou kontejnery pro aplikace, VDI s podporou HW grafiky, integrovaný OpenStack, okamžité klonování běžících desktopů v řádu sekund nebo unikátní "Long Distance vMotion" s nímž je možné migrovat běžící aplikace mezi DC na libovolnou vzdálenost (limitem je pouze odezva do 100 ms). Mezi dalšími ohlášenými novinkami jsou například Virtual SAN 6 a Virtual Volumes.

Lenovo se stalo součástí žebříčku Global 100 Most Sustainable Corporations společnosti Corporate Knights pro rok 2015. Žebříček hodnotí firmy podle jejich přístupu k principům udržitelného rozvoje.

Analytici společnosti Gartner přišli se studií zabývající se potenciálním dopadem internetu věcí (IoT) na firmy. V krátkodobém horizontu (tzn. v následujících třech letech) očekává dopad IoT na obchodní modely či na nové zdroje příjmů či úspor 40 procent dotázaných firem, v dlouhodobém horizontu pak jde o 60 procent. Podle Gartneru průzkum potvrdil, že s IoT začíná řada organizací teprve experimentovat.

Podle studie společnosti Canalys klesly prodeje tabletů ve čtvrtém čtvrtletí 2014 meziročně o 12 %. Celkem se prodalo 67 milionů kusů těchto zařízení. Počítačů se celkem prodalo 528 milionů kusů (o 6 % méně než ve stejném období předloni), přičemž do této kategorie Canalys počítá právě i tablety.