Monthly Archives: Únor 2015

Nejsou již současná datová centra ve velké míře softwarově definovaná, automatizovaná a řízená? Je opravdu možné očekávat v této oblasti další zásadní posun? Podobné otázky jsme si kladli v posledním roce, když dodavatelé opakovaně hovořili o dalších prvcích či funkcích, které je třeba důsledněji virtualizovat a “softwarově definovat”. Řada jednotlivých výhod softwarově definované síťové infrastruktury je zřejmá, stejně jako možnost vytvářet virtuální SAN využívající například lokální úložiště umístěná na jednotlivých serverech, snadné možnosti migrace,...

Vítěznými IT projekty roku 2014 se staly Řešení pro uzavírání smluv prostřednictvím tabletu, které pro Bohemia Energy realizovaly eMan a Servodata, dále projekt eSestra, který pro ÚVN vytvořila společnost ICZ a Připomínkování územních plánů on-line (PUPík) které pro Statutární město Jihlava vytvořila společnost T-Mapy. Již dvanáctý ročník soutěže pořádala asociace CACIO.

IBM je nyní hlavním partnerem Fakulty elektrotechnické pražského ČVUT (Českého vysokého učení technického) pro zvýšení efektivity dlouhodobé spolupráce mezi soukromým sektorem a akademickou sférou.

Canon publikoval výsledky své Consumer Imaging Group (CIG) v České republice a na Slovensku. U kancelářských produktů Canon vykázal meziroční pokles o 5,6 % na 32 milionů eur. Klesaly i foto a video produkty, a to meziročně o 2,3 % na 25 milionů eur. Skupina celkově klesla oproti roku 2013 na tržbách o 4 % na 57 milionů eur. Společnost na tyto změny reaguje zaměřením na nové oblasti, jako je například trh bezpečnostního videa a kamer, jak jsme již informovali před týdnem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí musí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zaplatit 300 tisíc korun za výběr ekonomického informačního systému Ginis od společnosti Gordic bez výběrového řízení. Je třeba podotknout, že platba pokuty jednou státní institucí jinému úřadu je minimálně poněkud zvláštním řešením.

Dne 14. února 2015 tragicky zahynul generální ředitel VAD distributora DNS Petr Poláček, jeden z průkopníků IT distribuce v rámci České republiky a významná osobnost místního IT trhu. S podnikáním začal již v roce 1992 a společnost DNS vedl již od jejích počátků.

Mitel přidává nové funkcionality do řešení MiCloud. Vylepšení se týkají oblasti snižování TCO (celkových nákladů na vlastnictví) či zrychlování dodávky cloudových komunikací zákazníkům.

Byli vyhlášeni vítězové aktuálního, již osmého ročníku ChannelWorld Awards, v rámci nichž jsou oceňováni ICT, například distributoři roku. Broadline distributorem roku se stala firma eD' system Czech, VAD distributorem DNS, Specializovaným distributorem pak LAMA Plus. Kromě toho se oceňovali také výrobci roku. Kompletní seznam je k dispozici na webu ChannelWorld.cz.

Generace Z, tedy mladí lidé mezi 16 a 24 lety, nemá problém s biometrickým ověřováním identity. Uvedlo to zhruba 75 % respondentů průzkumu Visa Europe v dané věkové kategorii. Ti biometrii upřednostňují před PIN kódy a hesly.