Pondělní zamyšlení

Infrastruktura “webových rozměrů” (Web-Scale IT) patří mezi témata, která tradičně oslovují jen ty největší IT organizace. Oč exotičtější je pohled na budování infrastruktury optikou společností, jako jsou Google, Amazon či Facebook, o to zajímavější mohou být přínosy, které může mít nahrazení tradičních OEM prvků komoditním hardware kombinovaným s open source softwarovými platformami – například v oblasti datových úložišť. V případě storage navíc není důvod, aby se o filozofii a principy “web-scale” nezajímaly i menší podniky a IT oddělení. Díky dostupnosti “komoditního železa” a open source software jako je FreeNAS (pro nasazení typu NAS a SAN) je lze uplatnit i v komornějším měřítku. Podle analytiků společnosti Gartner navíc na úložištích vybudovaných “svépomocí” ušetřit až 30% oproti standardním OEM řešením.

Jako “web-scale IT” (tedy IT webových rozměrů) lze označit takovou infrastrukturu, která umožňuje rychlý a škálovatelný vývoj a využívá agilních, štíhlých a průběžných metod. Společnostmi, které jsou obvykle uváděny jako modelové předlohy nejsou jen největší poskytovatelé cloudových služeb (aplikačních či infrastrukturních), ale také provozovatelé některých sociálních sítí (vedle zmíněného Facebooku také Linkedin a Twitter) či e-commerce platforem (eBay, Alibaba).

Typická web-scale infrastruktura je navržena pro určité typy úloh s cílem zvládnout je co nejefektivněji a s nízkými pořizovacími i provozními náklady. Těch je obvykle dosahováno díky využití standardních “komoditních” komponent (serverové prvky výrobců ODM, běžné pevné a SSD disky apod.) v kombinaci s open source software.  To mimo jiné znamená, že web-scale přístup není pro každého zákazníka a pro každé IT. Ze své podstaty je vhodný spíše pro “inovační” oblasti, kde je přijatelná jistá míra rizika kompenzovaná potenciálními zisky a kde je žádoucí (či nezbytné) nabídnout horizontální škálování a řízení typu DevOps spíše než tradiční vertikální škálování a řízení typu ITIL. Tématu web-scale IT infrastruktury se budeme blíže věnovat v některém následujícím Reportu.

Ekosystém software pro úložiště: open source vs. proprietární

ekosystem

Zdroj: Gartner 2014

Setkali jste se již s pojmem “web-scale” IT? Je pro vás tato filozofie v případě úložišť zajímavá?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....