Pondělní zamyšlení

Vzdát se ve jménu bezpečnosti pohodlí klasických způsobů elektronické komunikace – počínaje SMS přes e-mail až po výměnu souborů, ať už v podobě jeho příloh nebo prostřednictvím on-line úložišť – to je návrh, na který by většina uživatelů nejspíš nepřistoupila. A pokud ano, je pravděpodobné, že by vše stejně tak či onak obcházeli. Jednou z možných cest je doplnit prostě ony tradiční formy komunikace o dostatečně silnou vrstvu šifrování. Řada velkých podniků a organizací nasazuje v této oblasti specializovaná řešení, která mohou dobře pokrýt interní komunikaci, neřeší ale často otázku bezpečné komunikace s nejvýznamnějšími zákazníky nebo malými dodavateli a partnery, případně dodatečného zabezpečení v případě komunikace nejužšího vedení podniku.

Právě do této oblasti, a také do segmentu menších a středních organizací typu konstrukčních kanceláří či právních firem, míří nový český startup myTalkey, který své první řešení – stejnojmenné hardwarové šifrovací zařízení pro PC – představil minulý týden v Praze. Miniaturní šifrovací počítač, který se ukrývá v USB klíčence, je postaven na jednoduchosti používání – po jeho instalaci lze snadno šifrovat soubory (to je v ceně zařízení) či e-mailové zprávy (za měsíční poplatek). Daní za jednoduchost použití je ale omezená podpora platforem – momentálně pouze Windows (Vista, 7, 8) a MS Outlook 2007 a novější (v přípravě je podpora MacOS a dalších e-mailových klientů). Aby si druhá strana e-mail mohla přečíst, musí mít stejné šifrovací zařízení a vyměnit si s odesílatelem svůj veřejný klíč, kterým je následně zpráva zašifrována (o to se stará softwarová komponenta myTalkey).

Každé řešení je ale v konečném důsledku jen tak bezpečné, jak „bezpečně“ se chová jeho uživatel. Pokud svůj notebook nechá zapnutý se zasunutým hardwarovým klíčem na stole v kanceláři, neochrání jej nic. K řadě úniků dat i zneužití identit přitom dochází právě v těchto situacích (za všechny lze uvést nedávnou kauzu zveřejnění platů manažerů České spořitelny, k němuž došlo v domácím prostředí v rámci rozvodových půtek). Jinými slovy: proti blbosti, neopatrnosti nebo lenosti neochrání ani to nejlepší šifrovací zařízení.

Řešíte otázku šifrování komunikace s významnými klienty či partnery? Pokud ano, jak?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....