Daily Archives: 8.12.2014

Člen Řídicího výboru pro informační společnost (ŘVIS) a člen představenstva ICT Unie Petr Kuchař rezignoval na svoje funkce z důvodu nástupu na ministerstvo vnitra na pozici hlavního architekta e-governmentu.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) ČR mělo původně v plánu rozeslat obcím na zabezpečení IT částku okolo 400 milionů korun. Nakonec se rozhodlo tuto sumu navýšit o necelých 300 milionů na 697 milionů korun.

Společnost INVEA-TECH oznámila, že úspěšně implementovala bezpečnostní systém FlowMon, jenž je založen na objektové databázi InterSystems Caché, v centrále mezinárodní skupiny Home Credit. FlowMon je systém detekující anomálie a nežádoucí chování v datové síti.

Zisk operátora Vodafone ve fiskálním roce končícím letošním březnem výrazně poklesl na 208 milionů korun. Tržby činily 13,6 miliardy korun, což znamená propad o 17 procent oproti předchozímu fiskálnímu roku. K dalším informacím získaným z nedávno zveřejněné účetní závěrky operátora patří i úvěr ve výši tří miliard korun, který Vodafone získal od Vodafone Investment Luxembourg v únoru.

Česká vláda bude ve druhém prosincovém týdnu projednávat novelu vládního nařízení o kritické infrastruktuře v ČR. Hlavní změnou má být zavedení termínu kybernetická bezpečnost.

Nedávno představená služba IBM Watson Analytics, která umožňuje přístup k výkonným analytickým nástrojům, je nyní k dispozici v betaverzi.

Jakub Sochor z FIT VUT v Brně se stal vítězem soutěže ACM SPY o nejlepší diplomovou práci v oblasti informatiky a informačních technologií. Jeho práce se věnovala analýze dopravy z videa.

Lídrem globálního trhu domácích WLAN zařízení je s podílem 49,25 procenta společnost TP-Link. Vyplývá to ze šetření analytické společnosti IDC.

Společnost Gopas přinesla informace o rozsáhlém útoku ruských hackerů, který celosvětově postihl servery malých webových stránek i globálně známých služeb. Gang nasbíral 4,5 miliardy přihlašovacích jmen a hesel.