Pondělní zamyšlení

Pojem „Digitální byznys“ se postupně stává jedním z nejnadužívanějších v IT. Od analytiků jej převzali velcí dodavatelé a pomalu ale jistě se dostává i do mainstreamových médií. Přestože, nebo snad právě proto, že rychle míří na pomyslný vrchol hype křivky, byl digitální byznys také hlavním tématem Gartner Symposium ITxpo, jehož evropský běh se odehrál minulý týden v Barceloně.

Když se před několika lety stal nejnadužívanějším termínem cloud (ostatně tuto pozici si stále drží), bylo často nejtěžší jasně definovat, co vlastně znamená: Jedná se o obchodní, distribuční nebo provozní model? Postupně jsme se smířili s tím, že „cloud“ může mít bezpočet podob a forem. Něco podobného nás čeká i v případě digitálního byznysu.

Analytici Gartneru zdůrazňují, že hlavní příčinou jeho zrodu je rostoucí počet připojených zařízení – těch, které máme v kapse, domácnosti, autě či kanceláři, nejrůznějších chytrých doplňků, nebo senzorů. Digitální byznys jsou tedy především nové obchodní modely a příležitosti, které vznikají s nástupem těchto zařízení a také s novými nápady jak je navzájem propojit a využít. Lze jej tedy definovat jako hledání nových příležitostí a tvorbu inovací, v níž hraje klíčovou roli IT.

Problém je, že se tím pádem jedná o mnohem širší pojem, než zmiňovaný cloud. Ony inovace se často zásadně liší napříč odvětvími, jejich segmenty nebo tržními nikami: počínaje novými postupy při návrhu komponent pro letecké motory v GE, nebo způsobem jak scénáristé píší seriálové předlohy pro Netflix, přes chytré popelnice, které si samy umí „objednat“ odvoz, inteligentní připojené termostaty ve vaší domácnosti, komunikující fotbalové míče a tenisové rakety s akcelerometry a dalšími senzory až po služby jako je Uber nebo AirBnb, které nejen mění oblast osobní přepravy či ubytovacích služeb, ale propojují se digitální cestou prostřednictvím API s komplementárními službami a odvětvími.

V případě digitálního byznysu proto nemá smysl trávit mnoho času obecnými definicemi a motivačními proslovy o nástupu CIO-inovátora. Hledat nové praktické příklady a sledovat nápady startupů nejen ve vašem, ale i v jiných odvětvích, je mnohem zábavnější, poučnější a inspirativnější. Některé z nich naleznete v letošním čtvrtém Reportu za necelý měsíc.

Sledujete fenomén „digitálního byznysu“? Co si od něj slibujete ve svém oboru?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....