Daily Archives: 24.11.2014

O tom, že státu unikají v oblasti evidence tržeb v maloobchodě (zejména ve sféře služeb) nemalé peníze, pochybuje málokdo. V mnoha směrech elegantním a efektivním východiskem, jak tento problém jednou a provždy vyřešit, je systém elektronické evidence tržeb (že jeho provozování v odlehlejších venkovských oblastech, které nejsou prakticky vůbec pokryty nejen 3G či 4G, ale často ani 2G signálem, bude problém, nechme stranou). Není tajemstvím, že ministerstvo financí se chce při jeho tvorbě inspirovat řešením, které nedávno nasadilo Chorvatsko....

Ministerstvo financí podle Hospodářských novin zadá zakázku za zhruba 250 milionů korun bez soutěže jedinému dodavateli. Ministerstvo jako důvod uvádí ochranu tajných dat, jejichž utajení by v případě běžného výběrového řízení mohlo být ohroženo. Předmětem zakázky je systém evidence tržeb.

Novým výchozím vyhledávačem v prohlížeči Firefox bude Yahoo. Mozilla totiž podepsala pět let trvající smlouvu s jeho stejnojmenným provozovatelem. Zároveň s tím rozvazuje po deseti letech dosavadní smlouvu s Googlem.

Společnost Intel oznámila, že její příjmy v roce 2015 by měly růst rychleji („středně vysoké jednociferné číslo), než bylo doposud očekáváno. Firma také ohlásila záměr spojit dvě divize – Mobile and Communications a PC Client. Jedním z důvodů je i fakt, že první zmiňovaná divize je v červených číslech, zatímco druhá v černých.

Od ledna již budou moci podnikatelé komunikovat se Štatistickým úradom pouze elektronickou cestou. Pro odesílání informací stačí běžný přístup na internet a není třeba zaručený elektronický podpis. Zákon má výjimky jen pro fyzické osoby – podnikatele a pro firmy v obcích, kde není připojení k internetu.

Novým šéfem marketingu společnosti Ness Czech se stal Lubor Vokrouhlický. Poslední dva roky byl marketingovým ředitelem firmy Adastra.

Byl vyhlášen aktuální ročník soutěže Křišťálová Lupa, pořádané portálem Lupa.cz. Osobností roku je Josef Šlerka ze Socialbakers, projektem roku DameJidlo.cz a mobilní službou roku jsou Mapy.cz z dílny Seznamu. Cenu v kategorii internetové obchodování si odnesli lidé ze serveru Heureka.cz.

Aspen Institut publikoval výsledky svého průzkumu zaměřeného na crowdfunding, podle nějž již bylo v České republice pro různé účely vybráno „davovým financováním“ prostřednictvím devíti různých serverů celkem 24 milionů korun. Češi nejvíce podporují umělecké a kulturní aktivity.