Daily Archives: 6.10.2014

Se sudými čísly nemá Microsoft v případě Windows dobrou tradici – a naopak. První verze, která se skutečně „chytla“, byla 3.0/3.1. V případě architektury NT byly největšími úspěchy „dvoutisícovky“ (interně 5.0) a XP (5.1/5.2). Zato neúspěchem byl systém Vista (interně 6.0) následovaný veleúspěšnými Windows 7 (ač označení jádra bylo 6.1). Přesto byl pro připravovaný systém zvolen název Windows 10 (namísto očekávané devítky), údajně aby bylo naznačeno, že jde o skutečný skok vpřed. Je možná...

Microsoft představil svůj očekávaný operační systém, který překvapivě dostal název Windows 10 (a ne Windows 9 či oproti původnímu očekávání Threshold). Jak se předpokládalo, půjde o jednotnou platformu jednotně pro všechny typy zařízení. Velký důraz by se přitom měl klást i na klasickou „desktop produktivitu“ a tradiční používání v podnicích. Podle některých zpráv dostanou uživatelé Windows 8/8.1 možnost nainstalovat si nový OS jako bezplatnou aktualizaci Windows 8 a 8.1.

PayPal se odloučil od své dosavadní „matky“ eBay a nově bude fungovat jako samostatná entita. V posledních dvanácti měsících činily tržby PayPalu plných čtyřicet procent obratu eBay, a investoři tak tlačili na rozdělení společností. Hodnota samostatného PayPalu je odhadována až na 100 miliard dolarů. Firma očekává do roku 2017 roční růst až 35 procent zejména díky rozvoji mobilních plateb a dalším produktům, jako jsou úvěry. Z peněz, které již dříve „vydělal“ svým zakladatelům, PayPal mimo jiné financoval i rozvoj Facebooku, Tesla Motors či Space X.

Intel Capital a další investiční fondy zainvestovaly celkem půl miliardy korun do původně české společnosti GoodData, jež má v současnosti sídlo v americkém San Francisku. Firmu GoodData založil Roman Staněk (Netbeans, Systinet) a specializuje se na oblast komplexní cloudové analytiky.

Google ustoupil tlaku on-line médií v Německu a bude nadále ve své službě News zobrazovat pouze titulky článků a odkazy na ně (nikoliv už obrázky a úryvky textů). Chce se tak vyhnout možným soudním sporům v návaznosti na změny v tamní legislativě, která dává vydavatelům výhradní právo rozhodovat o komerčním použití on-line obsahu.

Ředitelem pro obchod a marketing společnosti ČD Telematika se stal Miloš Mastník, který naposledy působil jako ředitel pro firemní marketing T-Mobile ČR a člen dozorčí rady T-Systems.

Samsung přijde v průběhu listopadu na trh s novým prohnutým 27palcovým Full HD monitorem S27D590C. Prohnutí displeje zařízení podle výrobce odpovídá přirozenému zaoblení lidského oka. Doporučená cena monitoru bude na českém trhu činit 12 490 Kč.

Res Publica, společnost Google, Visegrádský fond, Financial Times a další partneři vyhlásili sto nejlepších inovátorů mezi firmami v oblasti střední a východní Evropy. V rámci projektu New Europe 100 bylo vybráno i 14 zástupců z České republiky.

Firma GfK informovala o výsledcích své studie zaměřené na tablety. Konkrétně v oblasti tabletových PC se v prvním pololetí letošního roku prodalo o 130 procent více zařízení než ve stejném období loni. O něco méně, konkrétně o 28 procent, rostly tablety multimediální – tento segment trhu je totiž o něco více saturovaný.