Daily Archives: 29.9.2014

Zní to skvěle: Jednotný evropský patent. Snadná registrace, automatická platnost na celém území EU bez složitých ověřovacích procesů v jednotlivých zemích, jeden poplatek za obnovu patentových práv, jedno vlastnictví, jeden patentový soud. Přesto se naši severní sousedé v Polsku, ale například také Španělsko či Itálie, do náručí jednotného patentu nehrnou. Jak je to možné? Sundáte-li si růžové integrační brýle, rychle zjistíte, že jednotný patent je výhodný jen pro některé – zejména pro země (a nadnárodní...

Specialisté ve společnosti Red Hat objevili slabinu ve službě Bash (Bourne-Again Shell), která se týká operačních systémů Linux a OS X, je údajně závažnější než známý Heartbleed (umožňuje plný přístup k systému) a mohla by postihovat až půl miliardy počítačů po celém světě včetně webových serverů Apache. Zasažena by mohla být také nejrůznější zařízení, v nichž je Linux „vestavěn“ a která bude obtížnější aktualizovat či záplatovat.

Novým zákazníkem společnosti OKsystem bude maloobchodní řetězec Billa, který si pro řízení personální a mzdové svých 9 000 zaměstnanců vybral řešení OKbase, to je určeno pro podniky všech velikostí.

Novým většinovým a výhradním majitelem ruské sociální sítě vKontakte je Mail.ru. Transakce měla hodnotu bezmála 1,5 miliardy dolarů. Byly tak také urovnány spory se zakladatelem Pavlem Durovem. Mail.ru ovládá i druhou největší sociální síť v Rusku – Odnoklassniki.

Sněmovna schválila novelu zákona o elektronických komunikacích, která zmírňuje pravidla, podle nichž musí operátoři informovat zákazníky o změně smluvních podmínek – nově je to požadováno pouze u „podstatné změny“. Podle některých odborníků je znění zákona v rozporu se směrnicí EU. Novela nyní míří do senátu.

Ze společnosti AVG přešel na pozici ve vedení investiční skupiny Rockaway Dušan Zábrodský, bude zde zodpovědný za vyhledávání nových příležitostí a rozvoj produktů.

Prvním komerčním provozovatelem doručovacích dronů v Evropě se stala společnost DHL, která používá miniaturní automatické helikoptérky pro doručování menších balíčků (do 1,2 kg) na ostrov u Německého pobřeží v Severním moři – nedoručuje ale přímo k adresátům, pouze přes moře po trase cca 12 km.

Byly vyhlášeny výsledky devátého ročníku soutěže Diplomová práce roku v oboru ICT. V soutěži pořádané ICT Unií byli oceněni Tomáš Sýkor (mobilní aplikace) a Vojtěch Krs (podnikové IS) z FIT ČVUT a Jakub Sochor (mobilita/cloud/agilita) z FIT VUT Brno.

Podle společnosti Grafton Recruitment stojí neuvážené aktivity (komentáře, sdílení, jiný veřejný obsah na profilu, nekvalitní profil) na sociálních sítích místo až třetinu potenciálních uchazečů.