Daily Archives: 8.9.2014

S trochou nadsázky lze prohlásit, že u tuzemských operátorů začíná nová cloudová éra. Jako první se na startovní čáru předminulý týden postavil T-Mobile, když oznámil uvedení sady cloudových služeb “T-Cloud” pro segment SMB a označil sám sebe za prvního poskytovatele “CSB” (cloud service brokerage) v Česku. Tedy žádná datová centra a managed services ale prosté, jasné a srozumitelné cloudové aplikace, které mohou oslovit desetitisíce malých firem a živnostníků: zálohování, účetnictví a přehled veřejných zakázek...

Ze statistik ČSÚ vyplývá, že prodej ICT vzrostl během července v Česku o 20% v kamenných prodejnách a o 12% v segmentu e-tailu a zásilkového prodeje. Na Slovensku podle ŠÚSR tržby za ICT naopak v červenci poklesly o 2,6 %.

Další cloudové služby chce poskytovat i Acronis, který za tímto účelem koupil firmu BackupAgent, poskytující zálohování v cloudu. Ani zde hodnotu akvizice neznáme. Technologie BackupAgentu bude nejspíše integrována do Acronis AnyData.

Hana Součková se stala šéfkou presales pro český a slovenský trh společnosti SAP CR. Předtím čtyři roky pracovala jako marketing & alliance managerka ve firmě Ness Czech.

HP představuje hybridní notebook HP Pro x2 612, určený pro využití ve firmách. Zařízení se dá využít buďto jako plnohodnotný notebook, nebo ve formě tabletu. Ke specifikacím patří 12,5palcový Full HD displej či procesory Intel Core i3/i5.

Endpoint security for Windows od Kaspersky Lab získalo ocenění AAA v testech Dennis Technology Labs. Testy se zaměřují jak na odhalování a ochranu před hrozbami, tak na správné označování nerizikových objektů (tedy co nejmenší počet tzv. „false positive“ detekcí).

Celosvětový růst trhu chytrých telefonů by měl podle analýz IDC činit v roce 2014 celkově 23,8 procenta. Vzestup potáhnou zejména rozvojové a rostoucí trhy, naopak v rozvinutých regionech očekává analytická firma růst tohoto segmentu pouze řádově v jednotlivých procentech.

Společnost Apple čelila v minulém týdnu kauze týkající se bezpečnosti cloudového úložiště iCloud v souvislosti s únikem soukromých snímků několika celebrit. Apple odmítl tvrzení některých bezpečnostních expertů, že únik souvisí se slabinou systému zálohování dat jeho zařízení a provedl vlastní šetření, podle něhož byl únik výsledkem útoku na slabá hesla uživatelů.