Pondělní zamyšlení

Mnichov, třetí největší německé město, měl být modelovým příkladem toho, že s open source to ve veřejné správě jde a jedná se o krok správným směrem. Jenže nyní, necelý rok poté co byla desetiletá (sic) migrace z Windows na Linux prohlášena za dokončenou, oznámila nová koalice na tamní radnici, že zadává studii, která by měla zhodnotit strategii rozvoje IT, včetně otázky, zda by se na patnáct tisíc počítačů a jejich uživatelů nemělo vrátit zpět do náruče Microsoftu.

Rozhodnutí na radnicích jsou často věc politická, nikoliv technologická, nicméně nelze neslyšet argumenty současného vedení, podle nějž jsou hlavním důvodem pro zadání studie stížnosti nespokojených zaměstnanců – uživatelů. Nevíme sice, jak přesně vypadá na zakázku upravená linuxová distribuce „LiMux“, nicméně pokud jste se někdy pokoušeli nahradit klasickou „office“ některým z open source balíků a prakticky libovolný jednoduchý grafický editor aplikací Gimp, jejíž UI pamatuje to nejlepší z 90. let, máte možná, podobně jako my, pro takové stížnosti pochopení.

Je ironií, že tato zpráva přichází jen pár měsíců poté, co radnice s velkou pompou oznámila, že díky přechodu na open source ušetřila nemalé prostředky (přibližně 11 milionů eur), zejména díky prodloužení životního cyklu hardware a vyhnutí se „nucenému“ přechodu na Windows 7, který postihl IT oddělení v jiných samosprávách a municipalitách. Celý projekt přitom původně nebyl schválen s cílem ušetřit (naopak byly předpokládány vyšší náklady), ale vysvobodit se z tenat monopolistického megadodavatele z Redmondu.

Získat jediné německé „Linuxové“ město zpět by pro Microsoft bylo jistě obrovské PR vítězství a tento politicko-ekonomický faktor tak nejspíš hraje významnou roli. Nicméně stejně tak nelze vyloučit, že ani po deseti letech si všichni zaměstnanci na LiMux a „alternativní“ kancelářské aplikace nezvykli a narážejí na problémy se správným zobrazením souborů a dat vytvořených jinde ve státní a veřejné správě. Příkladů používání Linuxu ve veřejné správě je po celém světě celá řada, stejně tak je ale řada příkladů, kdy od podobných migrací bylo z různých důvodů upuštěno.

Další vývoj v Mnichově tak bude zajímavé a poučné pozorně sledovat.

Myslíte, že Linux a potažmo open source má na koncových zařízeních ve veřejné správě a podnicích lepší budoucnost než Windows?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....