Daily Archives: 11.8.2014

Ransomware, tedy škodlivé programy (malware), jejichž cílem je vydírat své oběti, není v počítačovém světě žádnou novinkou. Za čtvrt století, které uplynulo od prvního útoku „DoR“ (Denial of Resources) prostřednictvím nejstarší známé vyděračské aplikace „AIDS“, jejímž autorem byl poněkud vyšinutý antropolog dr. Joseph Popp a jejíž oběti se rekrutovaly z okruhu odborníků na boj s AIDS, nicméně ransomware ušel notný kus cesty. Zatímco dr. Popp vyžadoval poslání výpalného ve výši 378 dolarů na adresu poštovní...

Na dokončení projektů eGovernmentu v ČR budou podle aktuální verze Strategického rámce rozvoje veřejné správy, který na serveru Lupa.cz komentoval Jiří Peterka, potřeba řádově desítky miliard korun. Zároveň je v plánu vytvoření samostatné Rady vlády pro informační společnost (její odštěpení od RVKIS), která by ale byla podřízena Radě vlády pro veřejnou správu. Nový strategický rámec ale neobsahuje konkrétní úkoly ani termíny a nezmiňuje se ani o sdílených (cloudových) službách.

Projekt kompletní podpory a konsolidace služeb v rámci fůze ČEZ Logistika a ČEZ Měření do ČEZ Distribuční služby dokončila úspěšně společnost Ness Technologies. Šlo o strategický projekt skupiny ČEZ s cílem optimalizovat náklady na reorganizaci, který zahrnoval 350 subdodavatelů (pracovních týmů).

Konsolidovaný obrat společnosti CCV Informační systémy za fiskální rok 2013 dosáhl hodnoty 101,2 milionu korun. Meziroční nárůst tak činí 35 milionů (53 procent). Provozní zisk firmy vzrostl o 26 procent na 61,4 milionu korun.

Podle připravované novely zákona o štátnej statistike bude do budoucna probíhat veškerá komunikace podnikatelských subjektů se Štatistickým úradom SR výhradně elektronicky. Fyzické osoby a podnikatelé bez zaměstnanců by z této povinnosti měly mít výjimku. V současné době posílá údaje SÚSR elektronicky necelá třetina subjektů.

Dosavadní ředitel pro externí vztahy společnosti IBM Miroslav Hažer přesedlal od počátku července v rámci firmy na pozici šéfa CEE Social & Mobile Category Marketing and ICS Brand Marketing.

Firma ABBYY představila novou verzi cloudové služby ABBYY FineReader Online 4.0. Služba pro OCR a konverzi dokumentů funguje na bázi předplatného – vybrat si můžete mezi 200 a 12 000 stránkami měsíčně, přičemž za nejnižší variantu zaplatíte pět amerických dolarů měsíčně.

Společnost Gopas se stala akreditovaným testovacím střediskem Kryterion, nabízí tak tuto mezinárodní certifikaci pro oblast informačních a komunikačních technologií.

Podle statistik Gartneru zaujímala firma Huawei mezi dodavateli serverů v letošním prvním kvartále čtvrté místo. U blade serverů je na místě třetím. Na některých trzích včetně Číny je pak v oblasti dodávek serverů jedničkou. Podle odhadů IDC pak dodávky Huawei v sektoru x86 serverů v Číně vzrostly v roce 2013 až o 241 procent.