Daily Archives: 4.8.2014

Jestliže renomovaný výrobce začne brojit proti jednomu z aktuálních trendů, je obvykle zajímavé podívat se, co že je vlastně v pozadí onoho komunikačního šumu. Když nám minulý týden dorazila tisková zpráva, v níž se tuzemské zastoupení Panasonic Computer Product Solutions pustilo do frontálního útoku proti fenoménu BYOD, zbystřili jsme. Ani my nepovažujeme BYOD za něco dokonalého, svatého či bezproblémového, nicméně je to fenomén, který vznikl jako důsledek prosté lidské potřeby – pracovat efektivněji s modernějšími...

O2 ohlásilo obchodní výsledky za první půlrok. Obrat poklesl o devět procent a provozní zisk o 12 (na 7,6 miliardy Kč). Mírně klesl i počet zákazníků (zejména díky nižšímu počtu předplacených karet – tito klienti patrně přecházejí z části k virtuálům – pozn. red.), který je lehce nad hranicí 5 milionů. Klesají i průměrné útraty (téměř o 16 % na 284 Kč). Společnost se tak bude muset zaměřit zejména na datové služby a na ně napojené další produkty a služby. Zatím se jí to daří například v oblasti IPTV, kde meziročně přibylo 30 tisíc zákazníků (na 171 tisíc).

Aplikace, kterou dodala VZP CompuGroup Medical ČR, pomohla podle slov dodavatele ušetřit pojišťovně v rámci projektu pozitivních listů (výběr lékových alternativ se stejnou účinnou látkou) v minulém roce přibližně 450 milionů korun. Letos se předpokládá více než dvojnásobná úspora.

Své výsledky za rok 2013 zveřejnila skupina New Frontier Group, jejíž součástí je také Profinit. Skupina dosáhla o 7 % vyšších výnosů (195 mil. eur) a nárůstu EBIT zisku o 20 % (15,6 milionu eur), přičemž bezmála třetina obratu pochází z Ruska, následují černomořský region a balkánské země.

Britský parlament ve své zprávě konstatuje, že evropské „právo na zapomnění“ je, stručně řečeno, paskvil. Podle zprávy je rozhodnutí soudního dvora EU „neproveditelné“, „špatné“ a „nesmyslné“. Británie bude bojovat proti zahrnutí tohoto práva do budoucí legislativy EU.

Novým ředitelem české pobočky Cisco Systems by se podle týdeníku Euro od září měl stát Ivo Němeček. Ten doposud působil jako technický ředitel a do Cisco přišel již v roce 1996. Ve funkci nahradí Jiřího Deváta, který byl ředitelem Cisco v ČR od roku 2011 (a v minulosti vedl řadu let české zastoupení Microsoftu).

Arbes Technologies představuje novou verzi Topas DMA (Direct Market Access), řešení určeného pro ALGO a High Frequency Trading. Nová verze je provozována u maďarského obchodníka s cennými papíry Equilor. Systém Topas byl původně vyvinut pro obchodníky BCPP a je jím obhospodařováno přes 51 % všech burzovních aktiv v ČR.

Lektor počítačové školy Gopas Jan Polzer získal jako první v ČR oficiální vývojářskou certifikaci Drupal Acquia Certified Developer.

Společnost VMware zveřejnila výsledky průzkumu, který uskutečnila během své konference na počátku května v Praze. Vyplývá z něj, že drtivá většina (70 %) respondentů považuje za hlavní prioritu v oblasti IT správu a automatizaci IT infrastruktury, na druhém místě (56 %) je úspora nákladů, následují disaster recovery (53 %, výrazný meziroční nárůst), virtualizace desktopů (39 %) a byznys kontinuita (33 %).