Monthly Archives: Červen 2014

Co si myslet o obřím projektu, o němž několik let téměř není slyšet? Můj tatínek kdysi na adresu maminky prohlásil, že největší pochvala od ní je, když nic neříká (tedy on pravda použil poněkud procítěnější formulaci). Na pravidlo rodinného soužití jsem si vzpomněl, když byla v nedělních OVM zmíněna Státní Pokladna – onen slavný tendr a projekt, který od počátku minulého roku pohání soukolí státních financí. Znamená relativní ticho, že je vše v pořádku? Největší zájem budila „Státní pokladna“ na samotném začátku (2008), poté co byl...

Česká pošta bude rozšiřovat své služby v oblasti centralizace ICT pro stát. Nadále má ambici stát se centrální nákupní organizací a výhradním logistickým partnerem státu. Oznámili to společně ministr vnitra Chovanec a GŘ pošty Elkán.

Dial Telecom zveřejnil výsledky hospodaření za rok 2013. Výnosy z prodeje služeb představovaly 818 milionů, zisk před zdaněním 24,3 milionu. To představuje meziroční pokles obratu o 4 procenta a zisku o více než 60 procent. Společnosti mírně rostly tržby v oblasti trhu datových služeb (naopak výrazněji klesaly hlasové), více investovala a uskutečnila čtyři akvizice.

Poslanci schválili návrh zákona o kybernetické bezpečnosti, připravený NBÚ. Hlavními zásadami by měly být minimalizace zásahů do práv v soukromé sféře a individuální odpovědnost za bezpečnost vlastních informačních systémů. Zákon zavádí standardizaci opatření, hlášení incidentů a protiopatření. Pokud jej schválí senát, měl by zákon nabýt účinnosti od 1. ledna 2015.

Petr Vojáček byl počínaje květnem jmenován key account managerem ve Fujitsu Siemens Solutions. Doposud vykonával funkce senior account managera ve společnosti Comguard či ICT security managera ve firmě Bull.

Na českém trhu se objevil chytrý telefon s Androidem YotaPhone, který disponuje dvěma displeji. Kromě toho standardního se vzadu nachází ještě jeden, zobrazující jen odstíny šedé, který je vyveden formou elektronického papíru. Díky tomu šetří oči například při čtení textů.

Uzávěrka letošního ročníku soutěže ICT Diplomová práce roku, pořádané ICT Unií, je 18. 7. 2014. Je možné přihlašovat bakalářské a diplomové práce obhájené v akademickém roce 2013/14.

Společnost GFI Software zveřejnila výsledky průzkumu, podle kterého se správci IT nejvíce obávají útoku přes mobilní zařízení. Na prvním místě jich tuto hrozbu uvedly čtyři pětiny. Co se možných důsledků týče, téměř všichni dotazovaní se obávají přerušení chodu firemního IT, přičemž až polovina věří, že taková situace by IT infrastrukturu vystavila dalším hrozbám. Podle čtvrtiny respondentů budou navyšovány rozpočty zejména na zlepšení správy zařízení, především s ohledem na výzvy, jako je patch management na různých platformách.