Daily Archives: 26.5.2014

Připadáte si dnes bezpečně? Máte představu, kolik toho o vás vědí Google, Facebook, Apple či Microsoft? A kolik toho vědí o vaší společnosti a jejích nejcitlivějších datech nejen poskytovatelé cloudových služeb, ale také nejrůznější vládní organizace, nebo třeba zjevná i neznámá konkurence? Skvělé zamyšlení na toto téma v osobní i byznysové rovině nabídla minulý týden přednáška Mariana Kechlibara z Circle Tech, nazvaná příznačně „Nová éra nedůvěry“, která se uskutečnila takřka na závěr konference Smart Cards...

Společnost Telefónica Czech Republic (brzy již O2 Czech Republic) čelí na Slovensku žalobě místní firmy Bell Trade o 9,7 miliardy korun. Slovenská firma pohledáku odkoupila přes několik prostředníků (původně) od dnes již neexistující firmy RVI, s níž tehdejší Český Telecom, předchůdce Telefóniky, údajně uzavřel v roce 2002 smlouvu o projektech v IT oblasti. Uvedl to český portál E15.cz.

Internetový podnikatel Jakub Havrlant koupil minoritní podíl ve startupu Storyous, který vyvíjí systém pro bezhotovostní platby v kavárnách. Přesné procento, které zakoupil, ani cena nejsou známy – ví se jen, že jde o jednotky milionů korun.

Americká FBI obvinila pět důstojníků čínské armády z hackerství a vydala na ně zatykač. To vyvolalo diplomatickou roztržku mezi USA a Čínou, jejíž ministerstvo obrany hovoří o „dvojím metru“ v oblasti kybernetické bezpečnosti, což podle něj dokazují kauzy Wikileaks či dokumenty uniklé prostřednictvím bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena.

Novým výkonným ředitelem agentury H1.cz se stal Filip Kahoun, který pracoval například jako marketingový ředitel Mallu nebo Generali. Kahoun ve funkci nahrazuje spoluzakladatele H1.cz Davida Špinara.

Společnost Coolhousing aktualizovala svou síť v datacentru, když v noci na 13. května vyměnila router. Díky tomu nyní disponuje plnou redundancí konektivity.

V soutěži Contactless and Mobile Awards se umístily celkem tři české a jedna slovenská banka. V kategorii Industry Choice Award se do finále dostaly VÚB banka a Česká spořitelna, v kategorii Customer Experience si finálovou účast vysloužila česká pobočka Citi Bank a v kategorii Eco Systems pak ČSOB.

Podle studie Canalys, týkající se odvětví nositelné elektroniky, se za první kvartál 2014 prodalo celkem 2,7 milionu kusů náramků. Sektor se dělí na classic bands a smart bands. Rozdíl mezi oběma kategoriemi spočívá v tom, že u těch druhých lze spouštět aplikace třetích stran. U základních náramků vede trh Fitbit, u chytrých pak Pebble.