Pondělní zamyšlení

Too many chiefs, not enough indians – legendární swingová píseň v podání Deana Martina se nám vybavila při pondělním poslechu projevů na zahájení 17. ročníku konference ISSS. Po téměř roce, kdy koncepce e-governmentu nebo koordinovaná podpora IT odvětví nikoho příliš nezajímaly, to vypadá, že se s novými „náčelníky“ roztrhne pytel.

O vůdčí roli se opět přihlásilo ministerstvo vnitra, které by podle svého nového vedení mělo mít na starosti koncepci IT ve veřejném sektoru, standardizovat hardware a software a zajistit omezení duplicit. Servisní organizací, která by výhledově mohla mít na starosti například provoz centrálního cloudu veřejné správy (podobně jako se o tom již meziresortně připomínkuje na Slovensku), by pak mohla být Česká pošta, s čímž údajně souvisejí i změny v jejím vedení (o prodej tyčinek Corny na přepážkách tak nakonec asi přece jen nešlo) – to jsou zprávy, které byly vypuštěny přes média ráno před začátkem konference nejspíše proto, aby bylo jasno, že „tady je Krakonošovo“. Zprávy z tisku posléze potvrdil i první náměstek MV Jan Sixta.

Dalším z nových IT náčelníků bude podle všeho vicepremiér pro výzkum a inovace Pavel Bělobrádek, který by měl dostat do své gesce novou RVKIS, jejíž jmenování je na spadnutí (Rada Vlády pro Konkurenceschopnost a Informační Společnost). Zatím bohužel není jasné, zda kromě nových jmenovacích dekretů budou radě přiděleny i nějaké skutečné pravomoce. Tím spíše, že kromě RVKIS budeme patrně mít přinejmenším dva sněmovní podvýbory pro e-government – jeden v rámci výboru hospodářského a druhý ve výboru pro veřejnou správu. Lidé z okruhu Andreje Babiše pak neopomínali mezi řečí připomenout, že je v podstatě jedno, co si kdo vymyslí, protože ve finále rozhoduje to, zda na to ministerstvo financí uvolní prostředky – centrální nákupní a soutěžní procesy by totiž mohly být řízeny právě přes ně.

Jan Petrůj z IDC Insights odpoledne v rámci ICT Summitu, pořádaného pravidelně pro členy ICT Unie, představil postřehy ze srovnání stavu e-governmentu, které uskutečnilo IDC v rámci zemí Visegrádské čtyřky. Vyplývá z něj, že Česko se během posledních let posunulo z prvního na „pěkné“ třetí místo, ovšem při nejvyšších výdajích. Nevěšme ale hlavu, ISSS ukázalo, že se IT ve veřejném sektoru začíná hýbat a kromě poněkud vyšumělých přednášek o projektech, které jsou deset let ve fázi příprav (eSbírka a eLegislativa), proběhly i zajímavé bloky například na téma otevřená data.
To, že máme veřejnou správu s pěti tisíci informačních systémů, které za pět let spolykaly bezmála 20 miliard korun, zní sice trochu jako zpráva o plnění plánů pětiletky. Ve srovnání s Poláky, kde bylo v rámci obrovské korupční kauzy v IT obviněno 41 osob, a společnost HP, která v ní měla jednu z hlavních rolí, stojí před otázkou, jak se ke všemu postavit, je u nás vlastně i při všech kauzách typu MPSV a registru vozidel relativní pohoda.

Můžeme tak doufat, že za rok se na ISSS ukáže, že se e-government a IT ve státní správě posunuly skutečně kupředu. A možná bude mít konference i oficiální hashtag, více než sto lajků a dokonce i nějaké updaty na svém facebookovém profilu.

Byli jste na letošním ISSS? Zaujalo vás nějaké téma?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....