Pondělní zamyšlení

Posílení, oživení a růst – tak by se dala stručně shrnout předpověď analytiků Gartneru pro globální i český trh IT v letošním a následujících letech. V případě ČR by dokonce mělo jít o nárůst o 60 miliard za pět let (z 214 miliard v roce 2013 nad 274 miliard v roce 2018, rychlost tuzemského růstu v roce 2014 by měla celkově činit 3,4 % – o vlas nad tempem globálním, ale téměř poloviční rychlostí než celá oblast CEE). Trendů a fenoménů, které budou letošnímu růstu napomáhat, je pochopitelně celá řada. Mimo jiné by to měl být i konec podpory Windows XP, který nastane již zítra – 8. dubna. V organizacích je přitom podle Gartneru v provozu ještě poměrně velký počet počítačů a zařízení (např. bankomaty) s tímto operačním systémem (až desetina PC ve třetině větších podniků a společností). Jsou-li připojené k internetu, stává se jejich další provoz takřka časovanou bombou.

Přestože se jako nejlogičtější náhradou jeví v podnicích ověřené a oblíbené Windows 7, analytici upozorňují, že přechodem na tento systém si organizace pořídí zařízení s méně než šestiletým limitem životního cyklu (podpora W7 totiž skončí v lednu 2020) – v některých oblastech přitom již není třeba dodržovat tradiční tří- či pětileté cykly obnovy.

Nejrychleji rostoucí bude pochopitelně oblast PC, tabletů a mobilních telefonů (odhad pro ČR v letošním roce je nárůst 11 %) – vzestup táhnou hlavně tablety, phablety a chytré telefony. Obstojně na tom bude sféra IT služeb (bezmála sedmiprocentní růst) a softwaru (téměř 5 procent). Naopak klesající tendenci bude mít objemově významná oblast telekomunikačních služeb nebo prodeje infrastruktury datových center (pokles o bezmála šest procent – přestože v globálním měřítku tento segment mírně poroste díky budování nových cloudových a mobilních služeb). V oblasti softwaru se bude nejlépe dařit podnikovým aplikacím – což dokresluje i poměrně živé dění v žebříčku největších výrobců softwaru, kde se dva významní dodavatelé podnikových řešení vystřídali na druhé a třetí příčce – dvojkou je podle Gartneru s 29,6 miliardy dolarů Oracle, zatímco IBM bylo s 29,1 miliardy sesazeno na druhou pozici (minulý rok se obě firmy o druhé a třetí místo dělily).

Jsou pro vás předpovědi vývoje tuzemského (nebo globálního) IT trhu měřítkem, benchmarkem, či indikátorem? Využíváte je pravidelně? Pokud ano, jak?

Další komentáře

Jak motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře

Způsoby, jak mohou organizace úspěšně motivovat zaměstnance k návratu do kanceláře, jsou už druhým rokem častým tématem diskusí a přednášek. Snaha o zavedení povinnosti docházet na pracoviště nemusí vždy vést k žádoucím výsledkům – může negativně ovlivnit nejen produktivitu ale také ochotu setrvat u zaměstnavatele, zejména pokud nejsou pravidla pro návrat sestavena strategicky a transparentně, zdůrazňují analytici Gartneru. Namísto zavádění povinnosti by firmy měly rozvíjet strategie jimiž zvýší zájem zaměstnanců o docházení na...

Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru

Zdroj Šest klíčových trendů pro oblast vývoje softwaru bylo představeno minulý týden na konferenci Gartner Application Innovation & Business Solutions Summit v Londýně:  „Lídři odpovědní za vývoj softwaru jsou pod neustálým tlakem ohledně zavádění moderních architektur a technologií. Aby se jim dařilo, potřebují vědět, které trendy mají největší potenciální dopad na jejich digitální úsilí v kontextu reálného časového horizontu,“ zdůrazňuje viceprezident a analytik Gartneru Joachim Herschmann....