Daily Archives: 22.4.2014

Česká společnost Socialbakers koupila taktéž český on-line nástroj Social Insider, který vyvinulo Ataxo, a to včetně jeho pětičleného týmu vedeného Josefem Šlerkou (viz personálie).

Čínský portál Alibaba.com plánuje vstup na burzu, který by se měl odehrát ve třetím kvartále letošního roku. Podle analytiků by hodnota společnosti mohla být více než 140 miliard dolarů, přičemž na trh budou uvolněny akcie za zhruba desetinu této hodnoty. Největšími podílníky Alibaba.com jsou v současné době Softbank a Yahoo.

Firma Synology vydala bezpečnostní záplatu (4458 Update 2) pro svůj operační systém DSM 5.0. Řeší problém bezpečnostní hrozby Heartbleed, což je vážná mezera v knihovně OpenSSL.

EP schválil nařízení, které by mělo pomoci až o třetinu snížit náklady na budování nových vysokorychlostních internetových připojení. Jeho záměrem je například lépe synchronizovat stavební práce v oblasti telekomunikací a dopravní infrastruktury. Cílem je, aby do roku 2020 měla polovina domácností v EU přístup k připojení rychlejšímu než 100 Mbit a všechny domácnosti mohly využívat alespoň 30Mbit přípojky.

Dosavadní ředitel pro oblast telekomunikací Martin Silvička přestoupil v rámci společnosti Ness Technologies na pozici sector delivery director – public & communications.

T-Mobile uvedl verzi své „zákaznické“ aplikace pro platformu Windows Phone. Po Vodafonu je tak druhým operátorem, který platformu tímto způsobem podpořil.

Čínský výrobce Lenovo získal významné designové ocenění Red Dot „Best of the Best“ za své dva produkty – Ultrabook ThinkPad X1 Carbon a panoramatický monitor ThinkVision LT2934z.

Zajímavý průzkum udělala společnost Ipsos ve spolupráci s Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR. Vyplývá z ní například, že virtualizaci využívá v tomto segmentu třetina respondentů a čtvrtina ji plánuje nasadit. Zhruba dvě třetiny očekávají relativně malé meziroční nárůsty objemů dat (do 30 %) a drtivá většina respondentů podmiňuje investice do IT dosažením úspor. Ze značek preferují organizace jednoznačně Dell a HP. Dotazováno bylo 500 společností s obratem nad 100 miliónů Kč.

Provozovatel webů Aukro.cz, Heureka.cz či Mall.cz – skupina Allegro – si chce u Evropské komise stěžovat na praktiky Googlu. Skupině vadí, že Google zneužívá svoje výsadní tržní postavení. Je možné, že se ke stížnostem Allegra přidají i další firmy podnikající na českém internetu. Google totiž do ČR přichází mimo jiné se službou Google Shopping, pro niž údajně získává lepší pozici zvýhodňováním odkazů ve vlastním vyhledávači oproti konkurenci.