Daily Archives: 14.4.2014

IT zaměstnanci některých francouzských firem mají právo podle nové dohody s odbory „odpojit“ se od svých chytrých zařízení a zabránit tak tomu, aby de facto byli neustále „v práci“. Mohou tak učinit poté, co odpracují maximální povolenou denní dobu 13 hodin (respektive 35hodinový pracovní týden).

Ve středu byla zveřejněna chyba v knihovně OpenSSL, díky níž bylo možné číst šifrovaná data. Chyba označovaná termínem „heartbleed“ (krvácení srdce) byla v knihovně přítomná poslední dva roky (od prosince 2011) a mohla ohrozit až dvě třetiny šifrovaných služeb na internetu. V Česku byly postiženy například některé služby portálu Seznam.cz. Tuto chybu údajně dlouhodobě využívala NSA pro přístup k citlivým informacím šifrovaným SSL včetně hesel a dalších chráněných údajů.

Stanislav Gaj prodal svůj čtvrtinový podíl ve společnosti CZC.cz zakladateli Josefu Matějkovi. Firma je tak nyní plně ve vlastnictví manželů Matějkových. Gaj již před časem odešel z vedení společnosti a působí jen jako poradce v oblasti investic a akvizic.

Dodavatelem výzkumů návštěvnosti tuzemských webů NetMonitor bude v následujících dvou letech společnost Gemius. Rozhodla o tom výkonná rada sdružení SPIR. Geminus bude nadále spolupracovat s agenturou Mediaresearch.

Uzavřít svou maďarskou továrnu v městečku Göd, vyrábějící LCD displeje a plazmové obrazovky, se údajně chystá Samsung. Důvodem je tlak čínských výrobců s nižšími cenami. Samsung má v Maďarsku ještě dvě další továrny, které zůstávají v provozu. Společnost zároveň oznámila, že v prvním čtvrtletí očekává celosvětově meziroční pokles provozního zisku o více než 4 procenta.

Novým ředitelem pro prodeje a marketing firmy Editel CZ se počínaje dubnem 2014 stává Jan Mrvík, dosavadní senior business development manager firmy. Před nástupem do společnosti působil jako senior sales manager v Tieto Czech.

Společnost Intel představila referenční design zařízení Intel Education 2 in 1 pro oblast vzdělávání. Jde o konvertibilní tablet/laptop s procesorem Atom, s výdrží až 8 hodin a odolností proti pádu z výšky až 70 cm na beton.

Výhradně tabletový (lze jej ovšem číst i v prohlížeči na PC) týdeník Dotyk získal prestižní cenu European Digital Media Awards jako nejlepší tabletový magazín v Evropě. Dotyk vychází od května 2013.

Kaspersky Lab zveřejnila své statistiky kybernetických hrozeb za rok 2013. Podle nich se celosvětově objevilo souhrnně okolo 28,4 milionu malwarových útoků s cílem ukrást peníze, v samotné České republice jich potom bylo 6 250. Pokud jde o celosvětové statistiky, jde o meziroční nárůst o 27,6 procenta.

Podle dat serveru Heureka.cz vzrostl v Česku meziročně o více než čtvrtinu zájem o elektronické knihy. Překvapivé je, že nejvyšší podíl mezi kupujícími je u seniorů (nad 60 let), z nichž e-knihy volí plných 8 % (průměr pro celou populaci je 6 %). (Otázkou pochopitelně je, zda to ukazuje na chování seniorů nebo na schopnost mladších čtenářů si e-knihy obstarat „alternativní“ cestou – pozn. red.)