Daily Archives: 7.4.2014

Posílení, oživení a růst – tak by se dala stručně shrnout předpověď analytiků Gartneru pro globální i český trh IT v letošním a následujících letech. V případě ČR by dokonce mělo jít o nárůst o 60 miliard za pět let (z 214 miliard v roce 2013 nad 274 miliard v roce 2018, rychlost tuzemského růstu v roce 2014 by měla celkově činit 3,4 % – o vlas nad tempem globálním, ale téměř poloviční rychlostí...

Euro poslanci schválili Jednotný evropský trh elektronických komunikací – balík návrhů obsahující mimo jiné úplné zrušení roamingu na území EU ke konci příštího roku (15. prosinec 2015) – operátoři budou poté povinní účtovat volání v rámci roamingu stejnými sazbami jako v „domácí“ síti (budou moci stanovit pouze jakési „FUP“ limity). Další, ještě významnější oblast, které se balík návrhu týká, je, povinnost dodržování síťové neutrality – operátoři a poskytovatelé tak musí s veškerým internetovým obsahem zacházet rovnocenně, což se v současné době ne vždy děje – v Česku a na Slovensku je pokusy a praktikami omezování potenciálně konkurenčních služeb známé například UPC.

Infrastrukturu státu před kyberútočníky chrání mimo jiné i řešení FlowMon od společnosti Invea-Tech. K odhalování pokusů o útok využívá toto řešení technologii Network Behavior Analysis (NBA).

Zhruba 100x stoupl počet žádostí na odstranění odkazů z vyhledávače Google na základě legislativy DMCA (ochrana filmového a hudebního průmyslu v USA) od roku 2009 (ze zhruba 4 tisíc na více než 400 tisíc ročně). Poměrně velký počet těchto žádostí (6 tisíc) směřoval minulý rok i na Twitter.

Manažerem prodejního týmu banky Zuno pro Českou republiku a Slovensko se stal Ján Bača. V bance působí prakticky od jejího vzniku, vystřídal zde několik pozic. Předtím pracoval například jako rozpočtový analytik ministerstva financí.

Dell uvedl nová síťová řešení řady Z9500, podporující technologii Fabric Switch. Jde o switch určený pro datová centra, který disponuje největší hustotou ve své třídě. Kromě toho je efektivní, co se týče spotřeby energie.

Firma Etnetera získala ocenění Internet Effectiveness Awards 2013 v kategorii telekomunikací a IT, a to za on-line řešení věrnostního programu O2 Extra výhody.

Výzkum Ericsson ConsumerLab ukázal, že nejvíce hráčů počítačových her mezi dotazovanými je v Jižní Koreji (85 %) a v USA (75 %). Důležitým aspektem pro hraní je stabilita a spolehlivost sítě. Hry se stávají součástí života.

Stále více phishingových útoků je podle průzkumu Financial cyber threats in 2013 společnosti Kaspersky Lab zaměřeno na „vydělávání“ peněz. Celosvětově 31,45 procenta těchto útoků fingovalo jména velkých bank, internetových obchodů a systémů pro platby (jde o meziroční nárůst o 8,5 procentního bodu). V ČR šlo „jen“ o 18,78 %.