Monthly Archives: Březen 2014

Přesně čtyři roky uplynou tento týden ode dne, který začal nenávratně měnit svět ICT. Právě 3. dubna 2010 se do obchodů v USA dostala první generace iPadu. Vzpomínám, jak dokonce i zarytí nepřátelé Applu a Steva Jobse doslova masově kapitulovali a po několika dnech s vypůjčeným tabletem zamířili do Apple Store pro svůj vlastní (nebo prosili své kolegy, aby při příští cestě přes oceán přibalili do zavazadla jeden kousek navíc). Nemuseli jste mít Steva...

Internetový obchod Alza.cz bude své zboží rozvážet pomocí vlastní autodopravy, která bude operovat pod značkou AlzaExpres. Fungovat bude dokonce i o víkendech, obyvatelé Prahy a okolí se pak mohou těšit na dodání v rámci jednoho dne.

Výrazný pokles zisku zaznamenala v minulém roce česká Raiffeisenbank – snížil se o více než polovinu na 914 milionů Kč. Příčinou byl jak pokles provozních výnosů, tak nárůst nákladů zejména díky investicím do IT.

Společnost ČD Cargo oznámila, že postoupila do další fáze budování jednotného provozně-informačního systému ČD Cargo. Celý projektový program je financován z Operačního programu doprava (OPD) a skládá se ze čtrnácti implementačních projektů s cílem standardizovat a automatizovat vazby mezi železničními podniky a provozovateli infrastruktury (včetně výměny dat v rámci EU).

Průměrná škoda, kterou budou podle BSA nuceny tuzemské společnosti v případě stíhání za užívání nelegálního softwaru v letošním roce zaplatit, stoupne na 390 tisíc Kč (v roce 2013 to bylo 300 tisíc).

OPRAVA: v minulém observeru jsme chybně uvedli změnu pozice Pavla Bartáka ve společnosti EMC. Poté, co čtyři měsíce dočasně zastával funkci country managera ve společnosti EMC Czech Republic, se Pavel Barták stal channel sales managerem pro ČR a SR (v minulosti byl na pozici channel managera zodpovědný pouze za český trh).

Společnost Dial Telecom představila novou službu Telemetry Connect pro získávání telemetrických dat ze zařízení a snímačů v terénu a jejich přenos do dohledového centra u zákazníka. Dostupnost služby by měla být prakticky na celém území ČR prostřednictvím GSM sítí.

Společnost DNS začne nově poskytovat certifikace podle metodiky firmy Pearson VUE. Testování se týká produktů různých firem, třeba Check Point, IBM či HP.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) zveřejnil výsledky průzkumu „Vnímání změn na trhu mobilních operátorů“. Podle něj je většina zákazníků se svým operátorem spokojená. Převládají uživatelé s „post-paid“ tarify, předplacené karty využívají spíše starší klienti a zákazníci s nižšími příjmy. Většinu mobilního trhu si stále dělí tři hlavní operátoři – O2, T-Mobile a Vodafone, virtuální operátoři pak mají asi šest procent.