Daily Archives: 24.2.2014

Akvizice WhatsAppu, společnosti s jedinou mobilní aplikací (WhatsApp Messenger), za niž Facebook zaplatí celkem 16 miliard dolarů (z toho 4 miliardy v hotovosti a 12 miliard v akciích), se na první pohled může zdát šílenstvím, ve skutečnosti ale podobný vývoj někteří předpokládali. Otázkou bylo, kdo jej koupí a za kolik. Již počátkem října se hovořilo o částce 2 miliard dolarů, kterou byl v té době ochoten dát za společnost s pouhými 50 zaměstnanci Google...

Akvizicí týdne, měsíce a dost možná i roku se stalo plánované zakoupení WhatsApp, provozovatele platformy pro zasílání mobilních zpráv. Facebook za WhatsApp zaplatí 4 miliardy dolarů v hotovosti a dalších 12 miliard ve svých akciích. Navíc bude zaměstnancům WhatsApp nabídnuto 45 milionů akcií Facebooku v hodnotě 3 miliardy dolarů. WhatsApp má v současné době zhruba 450 milionů uživatelů, tedy asi polovinu ve srovnání s Facebookem, nicméně roste tempem 1 milion nových uživatelů denně.

Informační systém Helios Orange od společnosti Asseco Solutions začali využívat noví zákazníci, aktuálně jde o tři firmy – ocelárna Acerostar, tiskárna Zebra a lyžařské středisko Sněžník pod Králickým Sněžníkem.

Ministerstvo vnútra SR spustí v dubnu letošního roku pilotní provoz systému elektronických kolků. Obyvatelstvu tento systém umožní bezhotovostní platby soudních a správních poplatků.

Petr Hofman je nově vedoucím sekce implementace v divizi Služeb společnosti OKsystem. Dříve vykonával funkci head of solutions ve firmě Atos IT Solutions and Services CZ.

Společnost O2 oznámila, že její služba LTE je nyní dostupná i pro mobilní telefony. Nabídka platí také pro zákazníky se současnými datovými tarify. K přechodu na LTE pro ně není třeba nic měnit.

GFI Software pořádá v březnu obchodně-certifikační školení pro prodejce v České republice a na Slovensku. Akce se bude konat na dvou místech – od 17. do 19. března v Hradci Králové a 9. a 10. dubna ve městě Senec.

Společnost Cisco vydala studii Cisco Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast for 2013 to 2018, z níž vyplývá, že v roce 2018 přenesou mobilní zařízení 11× více dat než v loňském roce. Celkový tok mobilních dat má za čtyři roky dosáhnout hodnoty 190 exabajtů. K dalším výsledkům patří, že ve stejném roce by mělo být na světě 10 miliard mobilních připojení, tedy 1,4× více než obyvatel.

Kaspersky Lab oznamuje, že software Absolute Computrace od firmy Absolute Software, který je primárně určen pro správu a zabezpečení koncových zařízení, může být v případě špatného nastavení zneužit útočníky pro přístup do systému oběti. Software je standardně předinstalován ve firmwaru nebo ROM BIOS různých typů notebooků i stolních počítačů.

Firma Veeam Software zveřejnila své výsledky za loňský rok. Všechny signalizují růst firmy, a to jak v České republice, tak v regionu východní Evropy. Celkové příjmy společnosti rostly meziročně o 45,3 procenta (východní Evropa). Počet partnerů na regionálním trhu vzrostl na celkových 306 (o 49 procent), nových zákazníků je pak 540.