Daily Archives: 7.6.2011

[table "27" not found /]
Pozn.: HP od Q4 2010 vykazuje i produkci firmy 3PAR; hodnoty EMC od 1Q 2011 obsahují i dodávky společnosti Isilon; Dell od 1Q 2011 kombinuje svou produkci s firmou Compellent. 
Zdroj: IDC, červen 2011.

V prvním letošním čtvrtletí utržili dodavatelé diskových datových úložišť celosvětově celkem 7,5 miliardy dolarů. Meziročně došlo k nárůstu o 12,1 %. Trh absorboval 4 956 petabajtů. Proti stejnému období loňského roku dodavatelé prodali o 46,3 procenta větší kapacitu. Analytici společnosti IDC upozorňují, že i přes aktuálně podchycený nárůst došlo mezičtvrtletně k poklesu. Ve čtvrtém loňském kvartálu totiž odběratelé povětšinou rozpouštěli zbytky svých ročních rozpočtů na IT. Jedničkou trhů externích i celkových diskových datových úložišť se s naprosto stejnou hodnotou tržeb stala společnost EMC. To znamená v podstatě pouze to, že tato firma neprodukuje jiné než externí diskové úložné systémy. Do dalšího pořadí promlouvají rozdílné, resp. kombinované, tržby producentů externích a interních, tj. serverových úložišť.

Obchodní jednotku Visual Collaboration Business firmy Hewlett-Packard přebírá společnost Polycom. Neoficiální cena transakce činí 89 milionů dolarů v hotovosti. Oba podniky budou v oblasti videokonferencí a sjednocené komunikace poměrně úzce spolupracovat. HP rozšíří své nabídkové portfolio o produkty Polycomu. Videokonferenční systém HP Halo pracuje na zhruba 425 místech v 38 zemích světa. Polycom touto akvizicí, jejíž součástí je i předání relevantních řízených služeb, mimo jiné přibližně zdvojnásobí svou bázi instalovaných řešení sjednocené komunikace nejvyšší kategorie.

Britskou společnost Metismo přebírá firma Software AG. Kupovaný podnik se zabývá vývojem platformy pro tvorbu mobilních aplikací v jazyku Java. Software AG produkt integruje do svých kmenových aplikací, k nimž nabídne mobilní přístup. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Centrum výzkumu a vývoje, které se zaměří na technologie v oblasti konstrukce, návrhu a výstavby datových center, začala v Pelhřimově stavět společnost Conteg. Na financování projektu v hodnotě 100 milionů korun se podílejí i fondy EU. Partnery centra, která má být dokončeno v roce 2012, jsou i tuzemské vysoké školy.

Světový den protokolu IPv6 proběhne 8. června. Participující organizace otestují svou připravenost na přechod ze starší verze IPv4.

Společnost Hypermedia odkoupila portály Kdekoupitpneu.cz, Kdekupitpneu.sk, Pneuservisy.cz/.sk, Sosej.cz a Xicht.cz. Současně provozovatel řady portálů majetkově vstoupil do firmy 3solutions, která se věnuje návrhům webů.

Další útok hackerů přiznal koncern Sony. Tentokrát se obětí staly weby solečnost Sony Pictures Entertainment.

Tuzemská televizní stanice Public TV definitivně opustí všechny své vysílací platformy. Pozemní vysílání ukončila již v dubnu, nyní zmizela i ze satelitu Astra a z kanálu sítě UPC. Provozovatel televize firma Totalpress vyhlásila v březnu bankrot.