V roce 2020 bude podle analytiků společnosti Gartner na světě čtvrt miliardy připojených automobilů vybavených novými digitálními službami a funkcí automatického řízení.

26.1.2015
hstamberkova

Připojené automobily budou jedním z významných segmentů tzv. “Internetu věcí”, který bude zahrnovat na 5 miliard připojených zařízení již v letošním roce (o 30% více než v roce 2014) a dosáhne počtu 25 miliard v roce 2020.

Lepší infotainment a “auta jako služba”

“Připojená auta jsou již dnes realitou a online funkce se rychle rozšiřují z nejluxusnějších značek a modelů vyšších tříd do vozů střední kategorie,” vysvětluje vedoucí výzkumu společnosti Gartner James F. Hines. “Rostoucí spotřeba i tvorba digitálního obsahu přímo ve vozidlech podpoří poptávku po sofistikovanějších infotainment systémech, které budou obsahovat výkonnější procesory a grafické akcelerátory, nové obrazovky a technologie pro jejich ovládání. Zároveň se budou objevovat nové koncepty mobility a využívání automobilů – rozšíří se nové obchodní modely a alternativy ke klasickému vlastnictví auta, zejména v městských oblastech,” dodává Hines.

Podle analytiků společnosti Gartner bude mít v roce 2020 nějakou formu bezdrátového připojení k internetu každé páté auto na silnicích (celosvětově). To bude mít zásadní dopad na rozšiřování možností a funkcí v oblastech, jako jsou telematika, automatické řízení vozidel, infotainment a služby v oblasti mobility.

V oblasti tzv. Internetu věcí (Internet of Things – IoT) vyslovili analytici společnosti Gartner řadu předpovědí, například:

Do roku 2020 bude díky “připojeným kuchyním” možné ušetřit až 15% nákladů v odvětví potravin a nápojů. V této oblasti také dojde k růstu využívání analytických nástrojů a velkých dat.

V průběhu následujících tří let nevznikne žádná dominantní platforma pro ekosystémy IoT. Podniky budou muset kombinovat řešení od řady dodavatelů