Ve čtvrtek 6. února zveme členy exekutivního programu Gartner na další setkání jejich VIP klubu,  tentokrát s předsedou Ústavního soudu JUDr. Pavlem Rychetským, dr. h. c.

Kdy:
čtvrtek 6. února 2020
Kde:
Hotel Savoy Prague, Keplerova 218/6, Praha 1
Kdo:
pro členy exekutivního programu Gartner
Jazyk:
český

Program

18:00 - 18:30
Welcome drink
18:30 - 19:30
Přednáška

V roce 2020 uplyne sto let od okamžiku, kdy Ústavní listina Československé republiky, tehdy vůbec první na světě, zřídila ústavní soudnictví jako koncentrovanou a specializovanou instituci k ochraně Ústavy formou přezkumu zákonů a ostatních, podústavních norem. Byl to sice světový primát, avšak použitá konstrukce, jejíž filozofické zakotvení bylo pevně spojeno s rakouským právním positivismem, spolu s obavami z přílišného zásahu do zákonodárné moci, nepřinesly pro rozvoj moderního konstitucionalismu a skutečně funkční a efektivní ochranu ústavnosti viditelné výsledky. Přesto, anebo snad právě proto, by bylo vhodné si položit otázku, kam ústavní soudnictví postoupilo za sto let? Jak se změnila jeho hodnotová základna a jak se změnil ústavní systém? Měli bychom si položit otázku, zda jsou ústavní soudy stále ještě pouhými strážci ústavnosti právních řádů, anebo novým systémovým a institucionálně zakotveným prvkem moderního ústavního konstitucionalismu v podmínkách liberální demokracie, sužované postmoderním relativismem a skepticismem.

19:30 -
Večeře

Přednášející

Pavel Rychetský

Pavel Rychetský je český politik, právník a od srpna 2003 předseda Ústavního soudu České republiky. Dne 8. ledna 1990 byl jmenován generálním prokurátorem České republiky. Od července 1998 do července 2002 byl místopředsedou vlády Miloše Zemana a zastával post předsedy Legislativní rady vlády. V následující vládě Vladimíra Špidly zastával až do srpna 2003 stejné posty. Též byl ministrem spravedlnosti ČR. Od ustavení Senátu v roce 1996 až do jmenování ústavním soudcem byl rovněž senátorem za Strakonicko.

Registrace

Tato akce je pouze pro zvané hosty, členy exekutivního programu Gartner. Pozvánka platí pro dvě osoby. Máte-li zájem o registraci nebo jakékoli dotazy, obraťte se prosím na Veroniku Vápenkovou (, tel.: +420 257 322 524).

Místo konání akce

Hotel Savoy Prague, Keplerova 218/6, Praha 1